Vlerat E Gjuhes Shqipe

Rovena Vata, mbajtur në New York, me rastin e 148 vjetorit të lindjes së At Gjergj Fishtës Të nderuar motra dhe vëllezër shqiptarë, të nderuar dashamirës, njohës, studiues, profesor, të nderuar familjarë të familjes së At Gjergj Fishtës, i nderuar z. Ndonëse të folmet e shqipes janë përgjithësisht të kuptueshme për dëgjuesin i cili ka një vesh të stërvitur, ndryshime rajonale janë tepër të dukshme, dhe tepër interesante. Shkrimet e shenjta në gjuhën shqipe, pavarësisht nga alfabeti që përdorej, filluan të botoheshin dhe të përhapeshin kudo. Vendi i saj në vargun e njësive të gjuhës. Për drejtorin e Muzeut Historik Kombëtar, Dorian Koçi, vlerat unike të gjuhës shqipe duhet të paraqiten edhe përmes një Muzeu. theksuar vlerat kulturore dhe artistike të veprës. Ore e hapur Klasat e V Lenda: Gjuhe shqipe. , Shkolla, Materiale Shkollore, Gjuhe te huaja, Gjuhesi. Në këtë vepër janë shkrirë argumenti shkencor i historianit, shpirti i poetit dhe forca e propagandistit të ideve kombëtare, i cili pasi parashtron fakte për lashtësinë e shqiptarëve, për tiparet e karakterit të tyre burrëror e të panënshtruar, shpreh vendosmërinë e këtij kombi për të jetuar i lirë në trojet e veta. Vlerë kanë edhe kreu VIII-“Gjendja e pasurisë diakronike në gjuhën shqipe “ (f 302-323 ) dhe kreu XI -“Vlerat dhe veçantitë e gjuhës shqipe” (f. Dokumentet e para të shqipes së shkruar, Nën pluhurin e arkivave të Evropës mund të gjenden dokumente pa fund qe tregojne lashtësinë e gjuhës shqipe. Tagët shënohen brenda shenjës më e vogël dhe asaj më e madhe. Projekti "Rregullat e drejtshkrimit të shqipes " i vitit 1967, pas një diskutimi publik, ai u paraqit për diskutim në Kongresin e Drejtshkrimit të Shqipes, qe u mblodh në Tiranë, në vitin 1972, i cili ka hyrë në historinë e gjuhes shqipe dhe të kulturës shqiptare, si Kongresi i njësimit të gjuhës letrare kombëtare. Ja disa abetare dhe alfabete të para në gjuhën shqipe: Alfabeti i gjuhës shqipe. Ndërsa, profesor Jani Thomai teksa shprehu mirënjohjen e tij për nderimin që iu bë u shpreh mes të tjerash, se nuk ka aq kohë aq sa ka pasur deri tani, prandaj meraku i tij për gjuhën shqipe është i madh, aq sa sheh si detyrë të së ardhmes edhe hartimin e një fjalori të madh. Albanian (/ æ l ˈ b eɪ n i ə n /; shqip or gjuha shqipe [ɟ͡ʝuha ˈʃc͡çipɛ]) is an Indo-European language spoken by the Albanians in the Balkans and the Albanian diaspora in the Americas, Europe and Oceania. Nëpërmjet shqyrtimit të stilit dhe forcës bindëse, narratorit të hapësirës së rrëfimit, kohës e kapërcimeve kohore, do të shqyrtohet mekanizmi i strukturës. Origjina Gjuha shqipe e ka burimin, prej njërës nga gjuhët e lashta të Gadishullit të Ballkanit, ilirishtes ose trakishtes. ONOMASTIKE DHE ETNOLINGUISTIKE. ) Siç mund te shikojme edhe ne forum, shumica e atyre qe shkruajne ne shqip, shkruajne me dialekt dhe per dike qe vjen nga jugu i Shqiperise apo flet e shkruan gjuhen standarte i duket se ata jane duke shkruar me gabime drejteshkrimore. Dhe nuk mundej që ta kryente këtë sakrilegj për shumëçka. 0: 0: Mjekësia Këtu mund të postoni tema mbi shëndetin dhe shëndetësin,se si funksionon trupi i njeriut që nga lindja deri në. Gjuha Shqipe 9 Hyrje Lënda e gjuhës shqipe bën pjesë në fushën “Gjuhët dhe komunikimi”. Në këtë pikë kjo e qeveri të shkuara nuk kanë bërë asgjë në ndihmë të emigrantëve!. Përvetësimi dhe sistemimi i njohurive kryesore për sistemin e gjuhës shqipe, për tekstet letrare e tekstet joletrare, për zbatimin e rregullave të komunikimit, për kulturën e afrimitetit me të tjerët, për formimin e kulturës së përgjithshme individuale etj. Vetë autori e nis një nga sythat e librit pikërisht me këto fjalë: ”Na duhet të pohojmë se flamuri, himni dhe gjuha shqipe, si simbole të identitetit kulturor dhe politik shqiptar, ishin në qendër të ditës së shpalljes së Pavarësisë, si një dëshim e qartë e Shqipërisë “më vehte, të lirë e të mosvarme”. Gjuha shqipe shkruhet me alfabetin latin. Cështje të identitetit, të formës e të përmbajtjes së njësive frazeologjike. Kjo është një nder i madh që mund ti sjellim gjuhës dhe kulturës sonë kombëtare. Cilat janë gjuhët zyrtare në Kosovë? Gjuha shqipe dhe serbe kanë status të barabartë si gjuhë zyrtare si dhe të drejta të barabarta sa i përket përdorimit të tyre në të gjitha institucionet e Kosovës. Gjuhën shqipe e kemi ndër më të vjetrat e më të mëdhatë e kontinentit, për të mos e rendit ndër dhjetë gjuhët më të rëndësishme të rruzullit. Në këtë vepër janë shkrirë argumenti shkencor i historianit, shpirti i poetit dhe forca e propagandistit të ideve kombëtare, i cili pasi parashtron fakte për lashtësinë e shqiptarëve, për tiparet e karakterit të tyre burrëror e të panënshtruar, shpreh vendosmërinë e këtij kombi për të jetuar i lirë në trojet e veta. Mjeshtëri i fjalorëve të gjuhës shqipe, akademiku edhe albanologu Jani Thomai, i cili ka dhënë kontributin e tij në fushën e leksikologjisë dhe leksikografisë, por edhe në përgatitjen e disa brezave në 60 vjet karrierë, festoi mes miqsh dhe kolegësh në sallën "Aleks Buda" datëlindjen e tetëdhjetë e pesë. Recent Post by Page. Filozofët kanë debatuar që në kohërat e hershme rreth asaj, që a mund të jenë të tilla gjëra vlera universale. Në fjalorin e gjuhës shqipe ky frut quhet hide, ndërsa në gjuhën e përditshme popullore i referohemi me ide, në jug të. 000 vjet në mjekësinë tradicionale kineze, për shkak dhe të përbërësve kurues. Katedra e Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe Vlerat estetike të veprës së Fishtës KANDIDATJA: MENTORI: Mozart, Beethoven, te të cilët e mbështet estetikën e artit muzikor, por të bukurën dhe vlerat e tjera të estetikës së letërsisë i ka marrë nga shkrimtarët e mëdhenj. Shkrimet e shenjta në gjuhën shqipe, pavarësisht nga alfabeti që përdorej, filluan të botoheshin dhe të përhapeshin kudo. Nje studim me i thelluar, me i plote e me pak i njeanshem i gjuhes shqipe ne te ardhmen, sidomos i struktures fonetike dhe i trashegimise leksikore te saj, duke i caktuar kesaj gjuhe nje vend me te qarte e me te qendrueshem ne fushen e bashkise indoevropiane, mund te sqaroje mbase me mire edhe problemin e burimit te saj. Të tre këta kapituj i përkasin kryesisht lëndës shqiptare, ku duken më qartë edhe prurjet e autorit. Shkolla e parë në Gjuhën Shqipe u hapë në Shkodër me 1258. Konferenca për këtë vit është përqëndruar mbi temën Kolegji Universitar Bedër - Konferenca E Tretë Ndërkombëtare Në Gjuhë Dhe Letë. Disa persona në përpjekje për të sabotuar mësimin e gjuhës shqipe dëmtuan ambientet e shkollës …. Vepër e rëndësishme e patriotëve të Stambollit, që themeluan "Shoqërinë e të Shtypurit të Shkronjave Shqip", që kishte për synim zhvillimin e kulturës në gjuhën shqipe, në shërbim të çështjes së çlirimit kombëtar …. Për të ruajtur gjuhën dhe vlerat kombëtare, në fokus mbetet përhapja e gjuhës shqipe, tha Mimoza Hysa. Gjergj Domgjoni me familje, i nderuar z. Gramatika e gjuhes shqipe - Morfologjia 1. Gjithashtu janë ndërmarrë dhe stuclime të veçanta, që kanë dhënë ndihmesën e tyre për zgjidhjen e mjaft problemeve shkencore e metodike, të cilat lidhen me mësimin e gjuhës shqipe në shkollë. Të drejtë pjesëmarrjeje kanë të gjithë nxënësit nga klasa e 10-të deri tek e 12-ta. Gëzim Zilja. , Në gjuhën tonë për këto fjalë. Ditën e martë mbetet mot i butë me temperaturat mbi vlera mesatare, e ditën e mërkurë pritet një rënie e lehtë e temperaturave në të dy vlerat ekstreme. Për shumë vjet, në të kaluarën, gjuha shqipe ka qenë e ndikuar nga gjuhët tjera, duke bërë kështu që në fjalorin e përditshëm, si gjatë të folurit e po ashtu edhe të shkruarit, të jenë përdorë fjalë nga gjuhë të ndryshme. Prandaj, manifestimet e sivjetme janë më të veçanta, pasi që gjuha shqipe tashmë është bërë edhe gjuhë zyrtare në Republikën e. Ato që kanë nxjerrë në spikamë vlerat e gjuhës shqipe kanë qenë më shumë nismat vetiake të disa dijetarëve me palcë. E dashur zonja Besiana! Për temën 'Rëndësia e gjuhës shqipe të vjetër, në krijimin e gjuhëve tjera Ballkanike' linguistët Stefan Schumacher dhe kolegu i tij Joachim Matzinger nuk kanë bërë të njohur asnjë rezultat gjuhësor, etimologjik dhe historik. Si e vlerësoni ju, cila është pjesa më e bukur dhe më e vështirë që e kujtoni gjatë përkthimit të veprës shqipe në gjuhën suedeze?. Të bindur në vlerat e mëdha që ka etimologjia për krahasime të jashtme gjuhësore për të përcaktuar karakterin e një gjuhe, shkencëtarët indoeuropianistë e drejtuan vëmendjen e tyre që herët në këtë degë gjuhësie për të përcaktuar përkatësinë indoeuropiane të shqipes dhe lidhjet e saj me gjuhët e tjera të kësaj. April 1, 2019 at 6:41 PM · Public. XX, krahas klerikëve të besimeve të tjera fetare, pa dyshim që ka luajtur edhe kleri mysliman shqiptar. Në atë kohë asnjë nga dy kishat e mëdha të Shqipërisë nuk e kishin në projektet e tyre përkthimin në gjuhën shqipe të biblës. Majani, mbi gjuhen etruske ,paraardhese e asaj latine, i cili e bazon zberthimin e kesaj gjuhe , te konsideruar te humbur,duke u bazuar totalisht ne gjuhen shqipe dhe kryesisht ne dialektet toske dhe gege. ?Fjalori i Gjuhës Shqipe? është instalacioni më i ri i vendosur në Sheshin Skënderbej. Gjuhe Gjermane 3. Kjo ka ndodhur kur Shqipëria nuk kishte shtet. Ligjërata Të jenë pjesëmarrës aktiv, të kompletuar dhe. Kafshët e tjera po e vështronin të habitura. Përpjekjen e parë shkencore për të shpjeguar origjinën e shqiptarëve dhe të gjuhës së tyre, e bëri historiani suedez Hans Erich Thunmann në një nga veprat e tija. Postuar nga volter datë 22 Nëntor 2005 - 13:02: Gjuha shqipe me studime. Edhe e ashtuquajtura “Protestë e Budit”, që studiuesi Riza e nxjerrë nga “Pasqyra e Rrëfimit”, faqe 5-6 të Pasthënjës, evidenton mungesën e materialeve kishtare në gjuhën shqipe, të cilat ishin bërë të domosdoshme dhe i duheshin për përdorim të efektshëm përditësor, të krishterëve të atyre kohëve, që gëlonin. Mjeshtri i fjalorëve të gjuhës shqipe, akademiku edhe albanologu Thomai, i cili ka dhënë kontributin e tij në fushën e leksikologjisë dhe …. Është gjuha zyrtare e Shqipërisë dhe Kosovës. Ndalojnë rreptësisht që të pranohen zyrtarisht vepra të mirfillta shkecore që tregojnë vlerat e vërteta të gjuhës shqipe dhe si të tilla janë ndaluar vepra e autorëve: Robert D'Angel, Spiro Konda, Petro Zheji, Niko Stilo etj. 1 të revistës “Gjuha jonë”. TADUAM DHE TA RUAJME GJUHEN TONE TE BUKUR. Bardhin e brente kështu shqetësimi si ta ruante gjuhën shqipe që të mos prishej e të mos humbiste me të kaluar të kohës në kushtet e pushtimit osman, dhe nga ana tjetër t'u shërbente edhe klerikëve katolike shqiptarë që nuk dinin gjuhën latine. Mjeshtëri i fjalorëve të gjuhës shqipe, akademiku edhe albanologu Jani Thomai, i cili ka dhënë kontributin e tij në fushën e leksikologjisë dhe leksikografisë, por edhe në përgatitjen e disa brezave në 60 vjet karrierë, festoi mes miqsh dhe kolegësh në sallën “Aleks Buda” datëlindjen e tetëdhjetë e pesë. njohuritë e fituara nga teoria e letërsisë, njohuritë themelore mbi rrjedhat historiko-letrare dhe zhvillimin e formave zhanrore. Gjuha e secilit komunitet që. Më konkretisht, fusha. Ismail Kadare vlerëson me objektivitet gjuhën shqipe dhe rendsine e saj per identitetin dhe origjinen e kombit shqiptar. Artikujt e fundit. Shkenca e çdo fushe qoftë nuk mbahet me deklarata, por me fakte të fushës përkatëse. 500 fjalë shqipe. Gjuhe Angleze 2. Pjesë e këtij. Prandaj, gjuha shqipe duhet të mbrohet edhe me ligj! Gjuha shqipe dhe korpusi i fjalësit të saj, ashtu si edhe atdheu ynë, kufijtë e tij, qytetarët dhe institucionet, janë vlerat më domethënëse që historikisht ka trashëguar populli shqiptar. Masakrimi i gjuhës shqipe; Në një festival kombëtar të këngës shqiptare, edhe pse këtë herë nuk është shkruar në rregulloren e festivalit, tekstet e këngëve, duhet të jenë të njësuara sipas rregullave të aprovuara në Kongresin e Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe, në vitin 1972. Përkujtojmë sot 109 vjetorin e mbajtjes së Kongresit të Manastirit, një datë e kaluarës sonë të lavdishme ku u themelua Alfabeti i përbashkët shqip. theksuar vlerat kulturore dhe artistike të veprës. Botimi i librit “Proza e Budit”, përgatitur dhe shoqëruar me një vëzhgim të përimtësuar nga prof. Filloj me uljen e nënësve në formë e shkronjës - U- u bëjë të njohur se sot do të lexojmë një perrallë leximi do të jëtë I perbashket të gjithë do të japim idet tona se si mendojmë se do të vazhdoj përralla pa e pasur problem se pergjigjja e nxënësve do të jetë e njejtë me të shkrimtarit apo do të jetë ndryshe pra. Përmes këtij aktiviteti nxënësit orientohen drejt problemeve konkrete që lidhen me kuptimin e përmbajtjes së teksteve. Siç e dimë, po aty është marr vendimi për standardizimin ose njësimin e gjuhës shqipe letrare, e cila do të duhej të zbatohet nga të gjithë shqipfolësit që banojnë në trevat shqiptare. Me letërsi të vjetër shqiptare kuptojmë letërsinë e tre shekujve. Click to read more about Fonetika historike e gjuhës shqipe by Kolec Topalli. Në profilin “gjuhësi” fushat themelore të kërkimit lidhen me: Gramatika transformuese e gjenerative në fushë të shqipe, Gramatika e varësisë në fushë të shqipes, Gjuhësia e mediave dhe studime të gjuhës së mediave në fushë të shqipes, Gramatikë e gjuhës së folur në fushë të shqipes, Dialektologji e gjuhës shqipe, Sociolinguistikë, Etnolinguistikë, analiza të. "Yunus Emre" në Shkodër përçon vlerat e kulturës, artit dhe gjuhës turke Motivi i institutit "Yunus Emre", që vepron edhe në Shkodër, është të prezantojë Turqinë, të prezantojë njeriun e Turqisë dhe të krijojë një urë ndërlidhjeje kulturore, artistike dhe emocionale mes dy popujve dhe vendeve. Në vitin 1952 Çabej nisi të merrej me studimin e vendit të formimit të gjuhës shqipe e të popullit shqiptar, të cilës iu kthye në mënyrë të përsëritur si një problem madhor i historisë së shqiptarëve. Ky botim është kurorëzim i punës 45 vjeçare të tij në fushën e albanologjisë dhe vjen natyrshëm pas botimit të 14 monografive për historinë e gjuhës shqipe, për fonetikën dhe gramatikën historike, në të cilat Topalli ka trajtuar edhe etimologjinë e shumë fjalëve, duke. Kongresi kishte 18 delegatë të tjerë, pa të drejtë vote. Të parin libër, që është e para abetare për mësimin e gjuhës shqipe, Veqilharxhi e botoi më 1844 me titullin "Evëtar". Përpjekjen e parë shkencore për të shpjeguar origjinën e shqiptarëve dhe të gjuhës së tyre, e bëri historiani suedez Hans Erich Thunmann në një nga veprat e tija. Por shumë shpejt historia e gjuhësisë do ta shohë të vërtetën në sy e ajo e ka emrin “gjuha shqipe”. Për drejtorin e Muzeut Historik Kombëtar, Dorian Koçi, vlerat unike të gjuhës shqipe duhet të paraqiten edhe përmes një Muzeu. Shtrohet pyetja a munden lidhjet e stresit t’i bashkëngjiten këtij regjistri? Përgjigjja e Kohenit është: nuk ka dyshim se munden. Ministrja e Arsimit Nora Malaj, e ftuar në Ravenna në një takim për dialogun ndërfetar, flet për çështjet që lidhen me mësimin e gjuhës shqipe nga fëmijët e emigrantëve që banojnë jashtë Shqipërisë, njohjen e diplomave, fenomenin e braktisjes së shkollave, arsimin e lartë dhe marrëdhëniet me Kosovën në fushën e arsimit. E vlerësoj si detyrim jo thjesht institucional, por edhe si ndihmesë e drejtpërdrejtë për ngritjen e këtyre shkollave dhe të mësimit të gjuhës shqipe në diasporë në një stad më të lartë. Shumë pak e dinë, por ky frut është përdorur për 4. vlerat dhe qëndrimet që duhet të zotërojnë fëmijët e tyre në lëndën e gjuhës shqipe. Në to ai i ka thurrur gjuhës shqipe vargjet më të frymëzuara. Gjuhe e flamur i kemi nje. Përdorimin e gjuhëve zyrtare, si dhe të gjuhëve të komuniteteve, gjuha amtare e të cilave nuk është gjuhë zyrtare, në institucionet e Kosovës, në ndërmarrje dhe organizata të tjera që realizojnë funksione dhe shërbime publike; ii. Të tjera detaje i gjeni në librin e mësuesit të përgatitur nga shtëpia botuese Albas. Gjuhe shqipe – klasa VII. Gjuhe Gjermane 3. 2013 (e enjte) Koha e nisjes: ora 10. Këtë vit shënojmë njëzetvjetorin e daljes së softuerit tonë të parë 1. Për zyrtarizmin e gjuhës shqipe në Republikën e Maqedonisë kontribut të madh ka dhënë edhe brezi i tanishëm i politikanëve shqiptarë. Kështu ka ndodhur me të gjitha gjuhët e reja. 0: 0: Mjekësia Këtu mund të postoni tema mbi shëndetin dhe shëndetësin,se si funksionon trupi i njeriut që nga lindja deri në. Sami Repishtit, ish nxënës i kësaj shkolle, dhënë në teatrin "Migjeni" pas viteve '90, në një takim me intelektualët e qytetit, tek i cili kam qënë i pranishëm:. Edhe e ashtuquajtura “Protestë e Budit”, që studiuesi Riza e nxjerrë nga “Pasqyra e Rrëfimit”, faqe 5-6 të Pasthënjës, evidenton mungesën e materialeve kishtare në gjuhën shqipe, të cilat ishin bërë të domosdoshme dhe i duheshin për përdorim të efektshëm përditësor, të krishterëve të atyre kohëve, që gëlonin. XX, krahas klerikëve të besimeve të tjera fetare, pa dyshim që ka luajtur edhe kleri mysliman shqiptar. Kongresi i Manastirit i filloi punimet ne qytetin e Manastirit (sot Bitola), më 14 nëntor 1908 dhe vazhdoi deri më 22 nëntor Kongresi kishte 32 delegatë me të drejtë vote, që përfaqësonin 23 qytete, shoqëri dhe klube. Përmasat e saj të vërteta janë pluhurosur sot nga gremisjet e kohëve dhe gjenden mjerisht nën këmbët e ecurisë së disa kombeve evropiane dhe gjuhëve të tyre, ku këto të fundit mbahen për gjuhë të fisme. Telegrafi Maqedoni më poshtë ju sjell komunikatat nga partitë të cilat kanë uruar Ditën e Alfabetit. Elementet e gjuhës HTML, "hijesohen" me të ashtuquajturit tag. Gazullit, si dhe disa lista fjalësh shqipe të vjetra e të reja, mbledhur nga studiues e amatorë gjuhe prej mbarë vendit. Shqiptarët në Turqi. Në Fjalor janë bërë përpjekje për shtrirjen e linjave që lehtësojnë në masë. Gegerishtja(gegenishtja), një vlerë e re që duhet rinjohur dhe mirë trajtuar nga shqiptarët. mundësi të provojë se në ç’drejtim po shkojnë planet e tij, të krijojë mendim për vlerat e tij. Programi i gjuhës shqipe për klasën e pestë është konceptuar, jo vetëm si vazhdimësi e programeve të klasave paraprake, jo vetëm si përfundim i mësimit të gjuhës për shkollën fillore, por kryesisht si konceptim e lidhje me programin e klasës së gjashtë të shkollës së mesme të ulët. Në asnjë universitet turk nuk ka katedër të gjuhës shqipe, kur vetëm në Itali ka shtatë të tilla. Nga praktika e krijuar vihet re se mësimdhënia, nxënia ka veçantit e veta. Kur në Mesjetën e vonë Europa rizbuloi klasikët e Greqisë dhe të Romës, Shqipëria ishte një vend i pushtuar, ku vihej në rrezik jo vetëm vijimi dhe i kulturës autoktone, por vetë jeta e kombit. Vlerat e Kombit Shqiptar (EN) ! ! ! THE CODICES OF ALBANIA By Dr. Abdurrahim Ashiku I kam ndjekur që në vitin 2007 seminaret për mësimin plotësues të gjuhës shqipe në diasporë organizuar nga ministritë e arsimit të Republikës së Shqipërisë dhe të Republikës së Kosovës, ashtu siç kam ndjekur në kohë dhe hapësirë mësimin e gjuhës shqipe në Greqi dokumentuar në ka. Utopia e një gjuhe të përsosur; Mendoj se vlerat e njëmendta të letërsisë shqipe nuk mund të mbrohen duke u frymëzuar nga "patriotizmi letrar", nga albanocentrizmi apo nga megalomania, të cilën e kemi trashëguar si atavizëm qoftë nga e kaluara e largët, qoftë nga periudha e monizmit, por duke u nisur nga sensi kritik. Është fat për luarasllinjtë që shkrimin e shkronjave shqipe e mësuan atëhere kur gjuha shqipe ishte e ndaluar. Munishi tha se pjesëmarrja e dashamirëve të huaj të gjuhës e kulturës shqipe e bënë këtë ngjarje të veçantë. -Vetëm një, – tha pas pak luanesha. Telegrafi Maqedoni më poshtë ju sjell komunikatat nga partitë të cilat kanë uruar Ditën e Alfabetit. Gjuha të cilën e kupton mikroprocesori i kompjuterit, njihet si gjuhë e ulët programuese, përkatësisht gjuhë e makinës ose kod i makinës. Abetarja e H. Watch Queue Queue. "E ardhmja duket e ndritur me numrin e studentëve që po rritet, me numrin e programeve që po shtojmë në master, me bashkëpunimet dypalëshe që po zhvillojmë jo vetëm me universitetet turke, por edhe me institucione të tjera, që kanë në fokusin e tyre gjuhën dhe kulturën turke", deklaroi Foçi. Shkolla e parë në Gjuhën Shqipe u hapë në Shkodër me 1258. 4 Në program janë përcaktuar njohuritë, aftësitë, shkathtësitë, vlerat dhe qëndrimet për çdo kompetencë të fushës. , janë disa nga kërkesat themelore të këtij programi që ndikojnë dhe. E megjithatë, problemet nuk mbarojnë me kaq. Me këtë rast, stafi pedagogjik i shkollës ka publikuar një mesazh në Facebook:. Jokl-i i cili solli si perfundim që: “… Shqipja e jon’e sotme ka rrjedhur nga Ilirishtja dhe nga Thrakishtja”, d. Që të dy u shkruan nga autori për nevojat e studentëve të Universitetit të Tiranës në vitet ‘50, kur Çabej ishte pedagog i lëndës së gjuhësisë historike në atë universitet e kur tekste të tilla ishin pioniere. Trashëgimia kulturore shpirtërore shqiptare përballet me shumë probleme, është e pambrojtur, duke bërë që vlerat e saj të jenë jo pak të rrezikuara. Fjalori përmban rreth 2. Të parin libër, që është e para abetare për mësimin e gjuhës shqipe, Veqilharxhi e botoi më 1844 me titullin "Evëtar". Abdurrahim Ashiku I kam ndjekur që në vitin 2007 seminaret për mësimin plotësues të gjuhës shqipe në diasporë organizuar nga ministritë e arsimit të Republikës së Shqipërisë dhe të Republikës së Kosovës, ashtu siç kam ndjekur në kohë dhe hapësirë mësimin e gjuhës shqipe në Greqi dokumentuar në ka. dhënien e njohurive teorike më të domosdoshme për gjuhën shqipe; zbatimin e njohurive teorike përmes ushtrimeve, pyetjeve dhe rubrikave të tjera; përgatitjen sa më të lartë të. Mbrëmja e ditës së shtunë, 7 dhjetor 2019, në Parmën e Xhuzepe Verdit, ishte shumë e veçantë për komunitetin shqiptar që jeton në këtë qytet. Pra, sa më shumë të mbajmë gjallë gjuhën shqipe, po ashtu kemi ndihmuar edhe në pasurimin e gjuhëve të tjera, po ashtu ndihmojmë edhe fëmijët tanë të kuptojnë shumëgjuhësinë, aq të domosdoshme për një të ardhme të plotë në arsimimin dhe vlerat edukuese. Prurjet e tij në albanologji. Sami Repishti Për të argumentuar këtë fakt jam i bindur që do të mjaftojë një dëshmi e Prof. E dashur zonja Besiana! Për temën 'Rëndësia e gjuhës shqipe të vjetër, në krijimin e gjuhëve tjera Ballkanike' linguistët Stefan Schumacher dhe kolegu i tij Joachim Matzinger nuk kanë bërë të njohur asnjë rezultat gjuhësor, etimologjik dhe historik. 1879 Motrat Stigmatine çilin ma të parën shkollë fillore për varza e, ma të parën shkollë punët. Alva - Albanian Values - Vlerat Shqiptare shared a post. Shiko më të madhe. Gjuha dhe kultura jonë mund të përcillen mjaft mirë edhe nëpërmjet këngëve dhe valleve shqiptare. Seminari do të mbledhë në Prishtinë studiues të shumtë nga vende të ndryshme. Gjithashtu janë ndërmarrë dhe stuclime të veçanta, që kanë dhënë ndihmesën e tyre për zgjidhjen e mjaft problemeve shkencore e metodike, të cilat lidhen me mësimin e gjuhës shqipe në shkollë. Kultura shqipetare te jet e patjetersueshme, vlerat e saja te ruajtura shekuj e shekuj me rradhe,ia shton madheshtin dhe forcon identitetin te cilit ne i perkasim, Shqipetar. E nuk kishte si të ngjiste ndryshe në një mjedis krejt shqiptar, ku nuk ka pasur asnjëherë asnjë komunitet të huaj”. Përmasat e saj të vërteta janë pluhurosur sot nga gremisjet e kohëve dhe gjenden mjerisht nën këmbët e ecurisë së disa kombeve evropiane dhe gjuhëve të tyre, ku këto të fundit mbahen për gjuhë të fisme. Është e rëndësishme të theksohet se libri monografik “Leksiku terminologjik në gramatikat e gjuhës shqipe” i Dr. Sajti Plisi. Në këtë mënyrë, teksti "Gramatika e gjuhës shqipe, 1-Morfologjia", i shkruar me një gjuhë të thjeshtë, përmbush tri synime të rëndësishme:. Rovena Vata, mbajtur në New York, me rastin e 148 vjetorit të lindjes së At Gjergj Fishtës Të nderuar motra dhe vëllezër shqiptarë, të nderuar dashamirës, njohës, studiues, profesor, të nderuar familjarë të familjes së At Gjergj Fishtës, i nderuar z. FRAN GJOKA "Historikisht mërgimtarët shqiptarë kanë punuar, kanë jetuar dhe janë përpjekur që fëmijëve të tyre t'ua mësojnë dhe ta ruajnë gjuhën shqipe. A mund të bëhen gjuhë zyrtare në Komunë, gjuhët e komuniteteve joshumicë?. Për mësimin e gjuhës shqipe në shkollë kanë punuar metodistë dhe studiues të ndryshëm. Gjuha Shqipe dhe ajo Greke. Kultura shqipetare te jet e patjetersueshme, vlerat e saja te ruajtura shekuj e shekuj me rradhe,ia shton madheshtin dhe forcon identitetin te cilit ne i perkasim, Shqipetar. Aty u rritën me kujdes jo vetëm zonja shtëpijash; por edhe nana shqiptare. Alfabetet e propozuara: Alfabeti i Stambollit Alfabeti i…. shqipe do të realizohen temat ndërkurrikulare të cilat mundësojnë lidhjen e lëndës me jetën e përditshme, shoqërinë dhe tregun e punës. Ata kanë luftuar në revolucionin e 1821 bashkë me grekët kundra osmanëve turq, për formimin e shtetit të ri grek, arvanitët e quajnë veten e tyre zotër të Greqisë. Seminari do të mbledhë në Prishtinë studiues të shumtë nga vende të ndryshme. Njëra nga pikat më të rëndësishme të marrëveshjes së Ohrit ishte ajo "Për nxjerrjen e ligjeve që. Vendi i saj në vargun e njësive të gjuhës. Shumë pikëpyetje që mund të ekzistojnë në mendjet e lexuesve, për mungesën e detit në letërsinë shqipe, për mungesën e erosit, të gruas, deri dhe të njeriut, do të merrnin një përgjigje bindëse, së pari, duke. Mësimi i gjuhës shqipe nga klasa e pestë deri në klasën e nëntë nuk ka më synimin për ta mësuar nxënësin që të lexojë, por synon që ky proces të realizohet me art, duke shprehur veten me tërë botën emocionale ndaj asaj që lexon, duke përcjellë ndjesi, emocione e qëndrime tek ata që e përcjellin atë lexim e, duke. Megjithatë, nëse leksiku i veprave të shek. Përpjekjen e parë shkencore për të shpjeguar origjinën e shqiptarëve dhe të gjuhës së tyre, e bëri historiani suedez Hans Erich Thunmann në një nga veprat e tija. Filozofët kanë debatuar që në kohërat e hershme rreth asaj, që a mund të jenë të tilla gjëra vlera universale. Gjuha shqipe siç çdo gjuhë tjetër kohë pas kohe ka pësuar ndryshime ne krahina të ndryshme, që ka arritur sot të ketë një degëzim me dy dialekte, secili dialekt me dy nëndialekte dhe me grupe të folmesh të shkallëve të ndryshme. Kjo punë ka filluar që me përmendoret e para të shkrimit të gjuhës shqipe. "E arthmja e nje kombi eshte e lidhur ngusht me edukimin qe merr Rinia"(Albert Einstein) "Te mos pranosh gabimin qe ke bere,do te thot e qe se po ben nje gabim te dyte"(Bill Klinton) "Pa shokun e mire,njeriu nuk i njef gabimet e veta" "Ju boten e shikoni,ndersa veten tuaj jo!Per sa kohe do qendroni brenda kesaj verberie?". Përpjekjen e parë shkencore për të shpjeguar origjinën e shqiptarëve dhe të gjuhës së tyre, e bëri historiani suedez Hans Erich Thunmann në një nga veprat e tija. Megjithatë gjuha shqipe për mijëra vjet mbeti në nivelin e gjuhës së folur, në kushtet e një tradite shumëshekullore universale të përdorimit të. 3 Vecoritë dhe vlerat e fjalës në gjuhën shqipe 4 Frazeologjia e gjuhës shqipe. Tipologjia e letërsisë shqipe Z 3 4 5. Në këtë testim kanë marrë pjesë 35. Si shkrimtare e gjuhës shqipe e shoh të udhës të ndaj këtë mendim me njerëzit e letrave në Shqipëri, të cilët, e kam fjalën për shkrimtarët më të njohur të letrave Shqipe i detyrohen këtij njeriu universal, shkollën letrare të letrave shqip, duke nderuar në këtë mënyrë historinë dhe kulturën shqiptare, vetveten. Para së gjithash, më lejoni, t'i falënderoj profesor Ajetin, profesor Ismajlin, "Historia e njs gjuhe mund ts bshet vetsm 'duke u nisur nga e tashmja psr ts arritur tek duke konsideruar se gjuha shqipe e sotme është rezultati i krijimeve. Kjo “kontradiktë” moshash, e shpjeguar nga rrethanat historiko-kulturore të veçanta të popullit shqiptar, justifikohet me vlerat artisktike autentike dhe origjinale të veprës. Në datat 30 tetor - 1 nëntor 2014 zhvillon punimet Konferenca e tretë ndërkombëtare në gjuhë dhe letërsi. Këtë vit shënojmë njëzetvjetorin e daljes së softuerit tonë të parë 1. O Algoritmet dhe strukturat e të din të gjejë vlerat maksimale të tyre dhe. Sot ishte parashikuar votimi I tretë i ligjit për gjuhën shqipe pasi presidenti Gjorge Ivanov nuk e dekretoi […]. Ajo formon një degë të veçantë në këtë familje gjuhësore dhe nuk ka ndonjë lidhje prejardhjeje me asnjërën prej gjuhëve të sotme indoevropiane. Rëndësia e Gjuhës Shqipe. Aty u rritën me kujdes jo vetëm zonja shtëpijash; por edhe nana shqiptare. Gjuha shqipe është, pra, e vetmja e vegël për të ndriçuar dhe përhapur përparimin moral, e cila mund të zbatohet dobisht në Shqipëri. Disa persona në përpjekje për të sabotuar mësimin e gjuhës shqipe dëmtuan ambientet e shkollës […]. Krahas tekstit Morfologjia e gjuhës së sotme shqipe (1960), Shaban Demiraj botoi vijimiisht në revistën Studime filologjike një varg artikujsh e. GJUHA SHQIPE ME STUDIME GJUHET DHE DEGËT E SAJ Meqë gjuha është mjet kryesor për komunikim midis njerëzve dhe për zhvillimin e të gjitha shkencave e të mbarë shoqërisë, ajo ka filluar të studiohet qysh në kohët e lashta te indasit e vjetër, te grekët, romakët etj. Të tre këta kapituj i përkasin kryesisht lëndës shqiptare, ku duken më qartë edhe prurjet e autorit. Në këtë proces krejt subjektiv dhe artificial Ventris dhe Kaduik arritën në përfundimin e tyre të gabuar se: gjuha e Mikenës është një dialekt i lashtë i gjuhës greke. Share on Facebook. Për faktin kuptimplotë se me prozën e tij, me kaq shumë lloje letrare, ku përfshihen tregimi, novela, rrëfimi, rrëfenja, përralla, ritregimi dhe romani, me prozëshkrimin fantastik dhe magjik, së bashku me Koliqin e futën letërsinë shqipe në rrjedhat e lëvrimit modern. Në anën tjetër shqiptarët, nëpër fjalimet e shkrimet e tyre, të gjitha meritat ia adresojnë vetes. Letërsia shqipe në Malin e Zi zhvillohet në margjinat e letërsisë së gjithëmbarshme shqipe, degë e pandashme e së cilës, në kuptimin e traditës kulturore dhe gjuhës, është. për problemin e gjuhës letrare shqipe i referohet edhe përvojës dhe traditës të gjuhëve të tjera evropiane se pasuria gjuhësore e një kombi duhet të përfshihet në standardin gjuhësor, se një dialekt i vetëm nuk mund të përmbushë nevojat e një gjuhe kulture. Prej vitesh në kurrikulat e shkollës 9-vjeçare gjuha shqipe dhe letërsia janë së bashku në një libër. (siç e dime mbi kete te fundit eshte bazuar me se shumti edhe gjuha e njesuar shqipe. 000 vjet në mjekësinë tradicionale kineze, për. Çështjen e gjuhës letrare shqipe do ta trajtonte më pas në mënyrë sistematike Faik Konica në revistën Albania, që në numrin e parë të saj më 1897, me rubrikën ―Për. Sipas tij, në ketë formë dashamirët e fjalës poetike anekënd botës do të mund të njihen nga afër me vlerat e poezisë shqipe të Kosovës, duke theksuar se pas botimit ndërkombëtar kjo antologji do të jetë në shitje nëpër botë, nga “Vancouver” në Tokio, nga “Toronto” në Hjuston në Mexico City, nga “New York” në Londër, Cyrih, Berlin dhe Paris. Alfabeti i gjuhës shqipe. ARVANITËT DHE VLERAT E TYRE (Histori të vërteta të studiuara nëpër arkivat dhe librat e autorëve grek). Edhe në librin e klasës së dhjetë lënda e letërsisë shqipe është paraqitur në shpërpjesëtim me vlerat e mirëfillta letrare, sepse është tejtheksuar literariteti i teksteve klerikale të shkrimtarëve si Buzuku, Budi e Bogdani dhe është lënë pas dore letërsia e bejtexhinjve, e cila, me gjithë mangësitë gjuhësore, është. Keni dhënë edhe ju që sot jeni prezentë këtu. Fakultetet e mësuesisë mund ta përdorin programin lëndor për të përshtatur kurrikulat e tyre,. Tipologjia e letërsisë shqipe Z 3 4 5. Origjina Gjuha shqipe e ka burimin, prej njërës nga gjuhët e lashta të Gadishullit të Ballkanit, ilirishtes ose trakishtes. Kjo sepse aty përfshihej edhe historia, edhe etnografia, edhe politologjia - gjithçka përfshinin dijet humane për shqipen dhe Shqipërinë. Të tre këta kapituj i përkasin kryesisht lëndës shqiptare, ku duken më qartë edhe prurjet e autorit. Fjalori përmban rreth 2. Njohuritë e tij ishin të gjithanëshme. Kështu në qoftë se deri më tash Formula e Pagëzimit e vitit 1462 është konsideruar si dokumenti më i lashtë i gjuhës shqipe, zbërthimi i dy frazave enigmatike nga poema “Zogjt” e Aristofanit që daton nga shek. Gëzim Zilja. Në qoftë se në shekullin XVI u shkrua vetëm "Meshari", në shekullin XVII ai ndiqet nga librat në gjuhën shqipe të Pjetër Budit, Frang. Në anën tjetër shqiptarët, nëpër fjalimet e shkrimet e tyre, të gjitha meritat ia adresojnë vetes. Bashkë me K. Gjuhën shqipe e kemi ndër më të vjetrat e më të mëdhatë e kontinentit, për të mos e rendit ndër dhjetë gjuhët më të rëndësishme të rruzullit. Cilësimi që përdori ai për veten si ―babai i gjuhës shqipe‖ tregon për veprimtarinë e ndërgjegjshme të tij për themelimin e një gjuhe letrare shqipe. Gjithsesi Pipa na njofton se gegerishtja letrare u ngushtua vetem në sferën e letërsisë artistike që vazhdonte të lejohej ndërsa po humbëte terren. Nje vertetim i pamohushem per vjetersin e gjuhes shqipe jane emertimet e qyteteve, maleve dhe lumenjeve qe jane trasheguar deri me sot duke iu qendruar edhe pushtimeve te gjata nga popujt e tjere, si p. 1879 Motrat Stigmatine çilin ma të parën shkollë fillore për varza e, ma të parën shkollë punët. “Shkolla” e familjes mërgimtare për mësimin e gjuhës shqipe kërkon, veç të tjerave, të mbështetet më mirë nga politikat arsimore shtetërore me mësues e programe shkencore. Edhe në librin e klasës së dhjetë lënda e letërsisë shqipe është paraqitur në shpërpjesëtim me vlerat e mirëfillta letrare, sepse është tejtheksuar literariteti i teksteve klerikale të shkrimtarëve si Buzuku, Budi e Bogdani dhe është lënë pas dore letërsia e bejtexhinjve, e cila, me gjithë mangësitë gjuhësore, është. Megjithatë gjuha shqipe për mijëra vjet mbeti në nivelin e gjuhës së folur, në kushtet e një tradite shumëshekullore universale të përdorimit të. Hidet, vlerat e frutit të ushqyeshëm të vjeshtës. Botimi anastatik i Fjalorit të Gjuhës Shqipe të vitit 1954 përkon me 50-vjetorin e daljes në dritë të tij. Dhe s’kish si të ishte ndryshe, pasi nuk mund të kishte gjuhë shqipe, të asaj që njohim ne sot, pa u shkruar më parë bibla në këtë gjuhë. Nga ana tjetër duke mësuar. Kongresi kishte 18 delegatë të tjerë, pa të drejtë vote. Alva - Albanian Values - Vlerat Shqiptare shared a post. 000 vjet në mjekësinë tradicionale kineze, për shkak dhe të përbërësve kurues. Me gjithë periudhat e lavdishme që ka populli ynë, me vlerat e larta morale, me virtytet e pamohueshme, shqiptari nuk duhet të tregohet egocentrik. Arvanitët janë një realitet në shtetin e ri Grek. vlerat dhe qëndrimet që duhet të zotërojnë fëmijët e tyre në lëndën e gjuhës shqipe. Dokumentet e para të shqipes së shkruar, Nën pluhurin e arkivave të Evropës mund të gjenden dokumente pa fund qe tregojne lashtësinë e gjuhës shqipe. Rovena Vata, mbajtur në New York, me rastin e 148 vjetorit të lindjes së At Gjergj Fishtës Të nderuar motra dhe vëllezër shqiptarë, të nderuar dashamirës, njohës, studiues, profesor, të nderuar familjarë të familjes së At Gjergj Fishtës, i nderuar z. Gjithashtu janë ndërmarrë dhe stuclime të veçanta, që kanë dhënë ndihmesën e tyre për zgjidhjen e mjaft problemeve shkencore e metodike, të cilat lidhen me mësimin e gjuhës shqipe në shkollë. Personifikimi i te vdekurit quhet prozopope. Momenti që shënoi nisjen e konfliktit të përgjakshëm mes Haklajve dhe Haki Hoxhës Ekzekutimi i Shkëlqim Haklajt dhe hakmarrja e Fatmir Haklajt pa kaluar 24 orë Gramsh/ Po ndiznin sobën e druve, shpërthen bidoni me benzinë, 3 të plagosur. ana tjetër, njësitë frazeologjike po zbulojnë gjithë vlerat e tyre dhe po fitojnë tipare të reja kuptimore, emocionale e stilistike, në përputhje me tërë zhvillimin e gjuhës letrare shqipe të sotme e të stileve të saj funksionale. Por nuk ishte e lehtë të mbërrihej deri këtu. Në program, gjithashtu, përshkruhet lidhja e gjuhës shqipe me fushat e tjera, në mënyrë që formimi i nxënësit të mos jetë fragmentar, por tërësor. Vepër e rëndësishme e patriotëve të Stambollit, që themeluan "Shoqërinë e të Shtypurit të Shkronjave Shqip", që kishte për synim zhvillimin e kulturës në gjuhën shqipe, në shërbim të çështjes së çlirimit kombëtar nga Turqia. Kjo situatë e ka detyruar prof. Po qe se e ndjekim fillin dhe zhvillimin e kulturës së një populli, posaqërisht formimin e gjuhës së tij letrare, do te shohim se bazën e asaj gjuhe do të gjejmë në gjuhën popullore, siç do t'ia gjejmë edhe shqipes. Akademiku edhe albanologu Jani Thomai, festoi 85-vjetorin e lindjes mes kolegëve në Akademinë e Shkencave. Shqipja është një. Sh - Glarus, për organizimin e një ekskurzioni edukativo-arsimor. Por, me shumë keqardhje, vërejmë se gjuha shqipe nuk lëngon nga mungesa e rregullave drejtshkrimore, por nga mos zbatimi i këtyre rregullave, nga gjymtimi i përditshëm që po i bëhen kësaj gjuhe kaq të bukur e të ëmbël, e cila nuk ka shoqe tjetër. "THEMELIN E DITURISË DHE TË ATDHETARISË E PËRBËN GJUHA SHQIPE. info TE NDIHMOJMË NJËRI TJETRIN! NDIHMONI DHE JU ME TEZA PROVIMESH NGA VITET E KALUARA! Shpërndaje me miqtë:. Në mesin e martirëve të gjuhës shqipe dhe të çlirimit të Shqipërisë, një vend meritor zë edhe mësuesi e prifti shqiptar, Papa Kristo Negovani, i cili tërë aktivitetin e tij intelektual e atdhetar e kishte derdhur në dobi të rizgjimit të shqiptarëve, në shkrim-këndimin e gjuhës shqipe dhe përhapjen e. Duke e quajtur një vepër pertej artit, Kraja na fton në një lexim ndryshe të De Radës. dhënien e njohurive teorike më të domosdoshme për gjuhën shqipe; zbatimin e njohurive teorike përmes ushtrimeve, pyetjeve dhe rubrikave të tjera; përgatitjen sa më të lartë të. Shkrimet e shenjta në gjuhën shqipe, pavarësisht nga alfabeti që përdorej, filluan të botoheshin dhe të përhapeshin kudo. E ndritur sepse ai tregoi në kohën e vetë: guxim, inteligjencë dhe përkushtim, duke qenë nga të parët që hulumtoi historinë e popujve dhe ndërlidhjet etnike në Ballkan, por tregoi përkushtim veçanërisht ndaj gjuhës shqipe dhe prejardhjes ilire të shqiptarëve. - Ndikimi i krijimtarisë gojore në prozën shqipe për fëmijë - Temat dhe motivet e prozës shqipe për fëmijë - Vlerat artistike,edukative dhe njohëse të prozës shqipe për fëmijë - Gjuha dh stili i prozës shqipe për fëmijë - Kritika letrare dhe studimi i prozës shqipe për fëmijë - Përfundim Konkluzion - Literatura. PER NJEREZIT E SHQUAR TE GJUHES SHQIPE të atyre që lëvruan dhe lëvrojnë fjalën e bukur shqipe dhe u lënë trashëgim brezave një thesar tëmadh. Gjuhe Gjermane 3. Nje vertetim i pamohushem per vjetersin e gjuhes shqipe jane emertimet e qyteteve, maleve dhe lumenjeve qe jane trasheguar deri me sot duke iu qendruar edhe pushtimeve te gjata nga popujt e tjere, si p. » Vlerat ushqyese dhe vetitë pozitive të spinaqit Wed Jan 13, 2016 12:52 pm nga elona » Bima që pretendohet se shëron kancerin për 16 orë Wed Jan 13, 2016 12:50 pm nga elona » Shtatë ushqyesit më të mirë për një lëkurë të shëndetshme Wed Jan 13, 2016 12:49 pm nga elona » Lëvorja e bananes: kundër rrudhave, akneve dhe lythave. Ndalojnë rreptësisht që të pranohen zyrtarisht vepra të mirfillta shkecore që tregojnë vlerat e vërteta të gjuhës shqipe dhe si të tilla janë ndaluar vepra e autorëve: Robert D'Angel, Spiro Konda, Petro Zheji, Niko Stilo etj. SATIRA - F A SANTORI. Ishte vështirë të pranohej që rigjallërimi i një dialekti me synim zëvendësimin e një gjuhe, që e pat dëshmuar vlershmërinë e vet, nuk mund të çonte përveçse në regres. Për të ruajtur gjuhën dhe vlerat kombëtare, në fokus mbetet përhapja e gjuhës shqipe, tha Mimoza Hysa. Historia e vonshme. Ligjërata Të jenë pjesëmarrës aktiv, të kompletuar dhe. Historiku i gjuhës letrare shqipe. Specialistët e arsimit mund ta përdorin programin e gjuhës shqipe për qëllime inspektimi, monitorimi, vlerësimi, studimi etj. Sami Repishtit, ish nxënës i kësaj shkolle, dhënë në teatrin "Migjeni" pas viteve '90, në një takim me intelektualët e qytetit, tek i cili kam qënë i pranishëm:. Pa njohur gjuhën shqipe dhe vlerat e shqiptarisë për shqiptarët e Maqedonisë, ai vend nuk do të ketë kurrë qetësi e mbarësi. Origjina Gjuha shqipe e ka burimin, prej njërës nga gjuhët e lashta të Gadishullit të Ballkanit, ilirishtes ose trakishtes. Nisma të tilla rrisin vlerat tona kombëtare. Masakrimi i gjuhës shqipe; Në një festival kombëtar të këngës shqiptare, edhe pse këtë herë nuk është shkruar në rregulloren e festivalit, tekstet e këngëve, duhet të jenë të njësuara sipas rregullave të aprovuara në Kongresin e Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe, në vitin 1972. Nje vertetim i pamohushem per vjetersin e gjuhes shqipe jane emertimet e qyteteve, maleve dhe lumenjeve qe jane trasheguar deri me sot duke iu qendruar edhe pushtimeve te gjata nga popujt e tjere, si p. Greqi Hapet shkolla shqipe në Selanik "Bashkia i sheh të gjithë fëmijët e barabartë. Trashëgimia kombëtare etno-kulturore dhe vlerat e një kombi mund të konsiderohen si elementë tregues në lidhje me atë se. Shqiptarët në Turqi. Edhe e ashtuquajtura “Protestë e Budit”, që studiuesi Riza e nxjerrë nga “Pasqyra e Rrëfimit”, faqe 5-6 të Pasthënjës, evidenton mungesën e materialeve kishtare në gjuhën shqipe, të cilat ishin bërë të domosdoshme dhe i duheshin për përdorim të efektshëm përditësor, të krishterëve të atyre kohëve, që gëlonin. Me këtë alfabet hartoi dhe libra për mësimin e shqipes. Me nismën e Sami Frashërit, Jani Vretos e Pashko Vasës, më 27 shkurt 1879 u botua në Stamboll "Alfabetarja e gjuhës shqipe". Trashëgimia kulturore shpirtërore shqiptare përballet me shumë probleme, është e pambrojtur, duke bërë që vlerat e saj të jenë jo pak të rrezikuara. Me këtë rast, stafi pedagogjik i shkollës ka publikuar një mesazh në Facebook:. Kjo faqe interneti u ofron dëgjuesve inçizime zanore të shqipes nga rajonet e ndryshme të botës shqipfolëse. Gjuha Shqipe 9 Hyrje Lënda e gjuhës shqipe bën pjesë në fushën “Gjuhët dhe komunikimi”. 2013 (e enjte) Koha e nisjes: ora 10. Po thuaj se gjitha elementet e gjuhës HTML, shënohen nën hijen e një tagu udhëheqës dhe një tagu përmbyllës. Përmbajtja mes tyre është fusha e vlefshmërisë së elementit përkatës. Sot po ndodh ajo që Qemal Murati e përshkruan me këto fjalë:“Në këto shtjella të mëdha gjuhësh e civilizimesh, me mbisundim të elementit anglo-amerikan, gjuha shqipe e përdorur mish-mash, me frymë (model) e me fjalor të huaj, rrezikohet të bëhet edhe kjo si kanadishtja, gjuhë me gramatikë angleze e me fjalor amerikan, apo si. Gjuhe shqipe – klasa VII. Për shumë vjet, në të kaluarën, gjuha shqipe ka qenë e ndikuar nga gjuhët tjera, duke bërë kështu që në fjalorin e përditshëm, si gjatë të folurit e po ashtu edhe të shkruarit, të jenë përdorë fjalë nga gjuhë të ndryshme. Gjithashtu, ne dëshirojmë që këta fëmijë të kenë mundësi të mësojnë gjuhën e nënës ashtu siç mësojnë çdo ditë gjuhën greke, këtu ku ta jetojnë dhe shkojnë në shkolla. Koheni u shton vlerat e sakta numerike faktorëve të cilët ndikojnë në atë se. Pra, sa më shumë të mbajmë gjallë gjuhën shqipe, po ashtu kemi ndihmuar edhe në pasurimin e gjuhëve të tjera, po ashtu ndihmojmë edhe fëmijët tanë të kuptojnë shumëgjuhësinë, aq të domosdoshme për një të ardhme të plotë në arsimimin dhe vlerat edukuese. Referimi i studiueses dhe pedagoges Dr. Në këtë vepër janë shkrirë argumenti shkencor i historianit, shpirti i poetit dhe forca e propagandistit të ideve kombëtare, i cili pasi parashtron fakte për lashtësinë e shqiptarëve, për tiparet e karakterit të tyre burrëror e të panënshtruar, shpreh vendosmërinë e këtij kombi për të jetuar i lirë në trojet e veta. vlerat dhe qëndrimet që duhet të zotërojnë fëmijët e tyre në lëndën e gjuhës shqipe. Kjo situatë e ka detyruar prof. Në këtë mënyrë gjuha shqipe do të renditej gjuha më e vjetër e shkruar e rajonit të Egjeut. 61-70 = 7 3. Disa persona në përpjekje për të sabotuar mësimin e gjuhës shqipe dëmtuan ambientet e shkollës […]. Komuniteti i emigrantëve shqiptarë në Hania të Kretës i ka treguar edhe një herë vlerat e veta: Ka mbajtur premtimin e dhënë për të lyer falas shkollën në Krisopigi, ku ndodhet dhe klasa e mësimit të gjuhës shqipe. Është vërtetuar me argumente të forta se gjuha shqipe është gjuha mëmë indoevropiane dhe në ndihmë për të vërtetuar vjetërsinë e gjuhës dhe historisë vijnë shkencat e gjuhësisë dhe arkeologjisë. Dhe s’kish si të ishte ndryshe, pasi nuk mund të kishte gjuhë shqipe, të asaj që njohim ne sot, pa u shkruar më parë bibla në këtë gjuhë. Edhe në librin e klasës së dhjetë lënda e letërsisë shqipe është paraqitur në shpërpjesëtim me vlerat e mirëfillta letrare, sepse është tejtheksuar literariteti i teksteve klerikale të shkrimtarëve si Buzuku, Budi e Bogdani dhe është lënë pas dore letërsia e bejtexhinjve, e cila, me gjithë mangësitë gjuhësore, është. Gjovalin Shkurtajn t'i rikthehet edhe një herë këtij problemi në kapitullin e tretë, ku tërheq vëmendjen se "Duhet të dimë të shkruajmë", përmes të cilit ngrihen një sërë çështjesh primare dhe mjaft të rëndësishme për shoqërinë tonë, sepse gjuha shqipe është shumë e pasur jo. Ministrja e Arsimit Nora Malaj, e ftuar në Ravenna në një takim për dialogun ndërfetar, flet për çështjet që lidhen me mësimin e gjuhës shqipe nga fëmijët e emigrantëve që banojnë jashtë Shqipërisë, njohjen e diplomave, fenomenin e braktisjes së shkollave, arsimin e lartë dhe marrëdhëniet me Kosovën në fushën e arsimit. Edhe për familjet e emigrantëve shqiptarë çështja e përvetësimit të gjuhës shqipe prej fëmijëve të tyre përbën një problem të ndërlikuar, dhe në zgjidhjen e këtij problemi ata nuk duhet të lihen vetëm, por duhet të ndihmohen me të gjitha mënyrat nga shoqëria shqiptare dhe ajo e vendit ku banojnë. Ali Ulqinakut, e cituar nga studiues të ndryshëm në shkrime në gazeta, revista e libra, por e paparë, tashmë gjendet e plotë, e transkriptuar në alfabetin e sotëm të gjuhës shqipe nga studiuesi specialist Dr. shkolla e pare shqipe-konica. Kjo egsiston edhe ne gjuhe te tjera, dhe eshte e kritikueshme, por jo problematike sa te arrij te ndryshoj natyren e gjuhes. Edhe në fushën e standardit, gjuha shqipe ka se çka të marrë nga vepra e Sami Repishtit. Nga ky angazhim gjithpërfshirës është tubuar një fondacion prej 1'300. Kushdo studjues që ka referenca nga këta autorë nuk përfillet dhe automatikisht anatemohet si. Ky mendim i Nopçkas i forcuar me argumente gjuhësore të reja nga i ndjeri albanolog i çquar N. Vlerat e shkëlqyera ushqyese. Të lirë në tokën e tyre e të lidhur në një trung familjar përmes gjuhës shqipe, për pasurimin e të cilës shkriu gati një shekull orë pune Idriz Ajeti. Lidhja e gjuhës shqipe me temat ndërkurrikulare Lidhja e gjuhës shqipe me fushat e tjera të të nxënit Kompetencat e fushës dhe përshkrimi i tyre Koha mësimore për klasën e dytë Qëllimet e shkallës së parë Përmbajtja e shkallës së parë Rezultatet e të nxënit, njohuritë, shkathtësitë, vlerat dhe qëndrimet për çdo. 1 të revistës “Gjuha jonë”. Në atë kohë asnjë nga dy kishat e mëdha të Shqipërisë nuk e kishin në projektet e tyre përkthimin në gjuhën shqipe të biblës. Mbështetjen e shkollave të diasporës me tekste shkolle dhe materiale plotësuese, apo dhe trajnimin e mësuesve në diasporë. Për nevojat e shkollës shqipe hartoi librat "Abetare e gjuhës shqipe" , "Shkronjtore e gjuhës shqipe" (gramatika, 1886. Përkujtojmë sot 109 vjetorin e mbajtjes së Kongresit të Manastirit, një datë e kaluarës sonë të lavdishme ku u themelua Alfabeti i përbashkët shqip. Postuar nga volter datë 22 Nëntor 2005 - 13:02: Gjuha shqipe me studime. Po qe se e ndjekim fillin dhe zhvillimin e kulturës së një populli, posaqërisht formimin e gjuhës së tij letrare, do te shohim se bazën e asaj gjuhe do të gjejmë në gjuhën popullore, siç do t'ia gjejmë edhe shqipes.